JM does not take responsibility for the translation

Tidigare intervjuer

Träffa några av våra anställda. Här berättar de om en vanlig arbetsdag och allt vad det kan innebära.

Thomas, Arbetsledare

Tidigare befattningar inom JME? Anläggningsarbetare i 21 år.
Ålder: 42
Anställningstid inom JME: 21år

Jag har arbetat inom JM sedan 1987. I tjugoett år har jag arbetat på kollektivsidan som anläggningsarbetare. När jag fick en förfrågan i juni 2011 om att bli tjänsteman, tog jag erbjudandet och trivs väldigt bra i min nya roll hittills.
Jag är gift och har tre barn i åldrarna 17, 15, 13, Frida, Sofie och Fredrik. Glömde bort, vi har en hund också som heter Lucky, en cockerspaniel.

Så här kan en arbetsdag se ut för mig:
05.30 Kliver upp, klär mig och går en kort promenad med hunden. När jag kommer tillbaka sätter jag mig i bilen och åker till arbetet som just nu är kv Vargen i Sundbyberg.
06.00 Ankommer arbetsplatsen. Låser upp så att grabbarna kan komma in. Jag brukar ta en morgonfika med dem och snacka lite.
07.00 Säter mig vid datorn och kikar runt lite. Kollar mail och annat. Går sedan ut och kollar att allt flyter på som det ska. Inga problem  kanon. Kv Vargen är en relativ nystartad arbetsplats, så det är mycket att gå igenom. Mängdning är ett arbete jag gör ganska mycket just nu. Går igenom ritningar och kollar upp hur mycket material som kommer gå åt.
09.00 Telefonen har börjat ringa för länge sedan, nu är arbetet igång på allvar. Går igenom VA, El- och K-ritningar m.m. Planerar arbetet på fältet så gått det går också.
11.00 Det börjar kurra i magen, åker och äter, ibland blir det låda.
13.00 Arbetsdagen fortgår, beställer material som grabbarna behöver ha imorgon så att arbetet kan flyta. Det jag har lärt mig under mitt långa yrkesliv, är att planering är A och O.
15.00 Börjar skriva lite lätt i dagboken vad som hänt under dagen.
17.00 Hemma för en stund sedan. Vi brukar äta ganska tidigt eftersom alla barn idrottar, så det blir en hel del skjutsande. Tur vi är två som kan hjälpas åt.
19.00 Frida och Sofie har innebandytävling i Väsby IBK och grabben är på hockeyträning i Märsta. Han spelar i Wings team-98.
21.00 Är inte hemma alla gånger i veckan denna tid, men om jag är det så blir det lite tv-tittande innan det är dags att hoppa i säng.

Lars-Erik, Kalkylator

Befattning inom JME: Kalkylator
Har du haft flera befattningar inom JME/JM? Nej
Ålder: 41
Anställd hos JME sedan: Början av 2011

05.20 Alarmet på mobilen ringa, Vaknar i vardagsrummet på soffan med en tv som står på, "Tankar"(undrar när ska jag lära mej att gå och lägga mig till sängs).
05:30 Kommer på mig själv. Att jag ska simma denna dag. Är med en tävling "utmaningen" (simhallen öppnar 06:30)
05:35 Tv visar Discovery "Gigantiska byggen" för 3 gången ligger gärna och tittar en stund. 05:45 "Reklam på tv" Smyger in i sängkammaren och hämtar mina kläder.
06:20 Tar mig bort till simhallen och ligger i det blöta i ca 1 timme.
07:20 sätter mig i bilen och funderar på vilken väg är bäst till jobbet idag. SUCK.
08:10 Jippiii äntligen framme de som normalt skall ta 10-15 minuter annars :(
08:15 Startat datorn och hämtat kaffe.
08:20 Sätter mej tillrätta och grottar ner mig i ett Projektet åt Trafikverket. En lång stödmur på ca 500m.
11.00 Lunchdax har stans godaste matlåda som puss puss har gjort.
11.30 Åter till verkligheten, tar upp förfrågningsunderlaget på den långa stödmuren och kollar över vad jag skall fråga andra på t.ex. Betong Armering Formsättning m.m. m.m. 13.00 Startar Programmet MAP och för in en massa mängder som har kommit med förfrågningsmatrialet.
15.45 Slänger ett getöga på trafiken och funderar på hemgång. Känner att jag inte kommer kunna göra mer denna dag.
16.00 sätter mig i bilen och köar hem:(
16.30 Väl hemma byter om för träning med grabbens fotboll.
17.30 Iväg med all hast träningen börjar 18.00 Då skall omklädningsrummet vara upplåst bollar och koner skall fram samt någon typ av planering inför detta 2 timmars pass.
20.00 Tar in bollar och material, låser och sätter mig i bilen och vill bara hem VRÅLHUNGRIG.
20.45 MAT.. i vardagsrummet lagom till Aktuellt.
21.30 sappar mellan olika kanaler.
22.00 Puss Puss sätter natti natti och jag sappar vidare
23.30 slumrar till och gissa vart...

 

Roni, Platschef

05.15 Vaknar
05.45 Åker till arbetet. Sätter mej i bilen och ringer några samtal till andra som jag vet också är uppe vid den här tiden till exempel en UE som ska arbeta på vår arbetsplats. Pratar lite om dagen och stämmer av dagens aktiviteter. Det gör att jag redan har tjänat in lite tid när jag anländer till arbetet.
06.30 Börjar dagen med ett kort möte med arbetsledarna och utsättaren om det skulle vara någon ny information som måste förmedlas eller om det finns några problem att lösa direkt på morgonen.
08.00-09.00 Gå ut på arbetsplatsen för att skaffa mej en bild av hur det ser ut med de olika arbetena så att jag kan stämma av mot tidsplanen.
11.00 Lunchrast. Efteråt har vi ett samordningsmöte som alla aktörer på arbetsplatsen deltar i.
13.00 Börjar förbereda morgondagen. Med exempelvis beställningar och för att se om det finns några problem inför morgondagen som måste lösas innan.
16.00 Slutar arbetet. Ringer några samtal i bilen på väg hem som jag inte hunnit med under dagen. Tycker att det är en bra tid att göra det på då det inte är något annat som behöver göras på arbetsplatsen.

 

Utsättare

Joseph, Utsättare
började på JM Entreprenad för några år sedan direkt efter sina tre år på KTH.

"Jag ville jobba inom produktionen på bygg. Att börja som utsättare är en bra start för vidare utveckling. Jag gick först som lärling hos vår chefsutsättare, han är en riktigt duktig kille!

Inom region Anläggning är jag en av dem som sätter ut koordinaterna så man vet exakt var i verkligheten något ska byggas eller exempelvis en ledning ska läggas, fortsätter Joseph. En förutsättning för ett perfekt resultat är att man läser ritningen noga och tolkar den på rätt sätt. Utifrån ritningen tar jag fram data som jag efter behandling i datorn laddar in i mitt mätinstrument. Sedan sätter jag ut datan i verkligheten.

Det är viktigt att planera hela tiden, fortsätter han, att hålla på prioriteringsordningen, så att utsättningen är gjord i tid för jobbet som ska utföras.

De tidiga morgnarna var knepiga i början, säger Joseph, fördelen är att du på vinterhalvåret hinner se att det är lite dagsljus..."

Jämför bostäder